Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/19036
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
isabellamilãoalhadas.pdfPDF2.28 MBAdobe PDFView/Open
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Perobelli, Fernando saalgueiro-
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/0592576058333460pt_BR
dc.contributor.referee1Betarelli Júnior, Admir Antônio-
dc.contributor.referee1Latteshttp://lattes.cnpq.br/3620301469610793pt_BR
dc.creatorAlhadas, Isabela Milão-
dc.creator.Latteshttps://lattes.cnpq.br/pt_BR
dc.date.accessioned2025-07-14T13:22:16Z-
dc.date.available2025-03-18-
dc.date.available2025-07-14T13:22:16Z-
dc.date.issued2025-03-10-
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/19036-
dc.description.abstractThe Brazilian Central-West Region has a significant role in the country's agricultural production. In addition to leading the production of agricultural activity since 2016, agriculture's share in Brazil's Gross Domestic Product (GDP) has become increasingly representative. In view of this, this study seeks to perform a spatial analysis of the main agricultural and livestock products produced in the microregions that make up the states of the Central-West Region. Through Exploratory Data Analysis (AEDE), it was possible to perceive that, despite concentrating 95% of the value of production in the Central-West region, most microregions are repeated even when changing the type of product between agricultural and livestock, varying, in most cases, between microregions of Mato Grosso and Goiás.pt_BR
dc.description.resumoA Região Centro-Oeste brasileira possui um destaque significativo na produção agrícola do país. Além de liderar a produção da atividade agrícola desde 2016, a participação da agricultura no Produto Interno Bruto (PIB) do Brasil tem se tornado cada vez mais representativa. Diante disso, o presente trabalho busca fazer uma análise espacial dos principais produtos agrícolas e pecuários produzidos nas microrregiões que compõem os estados da Região Centro-Oeste. Por meio da Análise Exploratória de Dados (AEDE), foi possível perceber, que apesar de concentrarem 95% do valor da produção da região Centro-Oeste, a maioria das microrregiões se repete mesmo modificando o tipo de produto entre agrícola e pecuária, variando, na maioria dos casos, entre microrregiões do Mato Grosso e Goiás.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Juiz de Fora (UFJF)pt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentFaculdade de Economiapt_BR
dc.publisher.initialsUFJFpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.rightsAttribution-ShareAlike 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/br/*
dc.subjectMicrorregiõespt_BR
dc.subjectAtividade agropecuáriapt_BR
dc.subjectRegião Centro-Oestept_BR
dc.subjectMicroregionspt_BR
dc.subjectAgricultural activitypt_BR
dc.subjectCentral-West Region.pt_BR
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ECONOMIApt_BR
dc.titleAvaliação espacial dos principais produtos agrícolas e pecuários nas microrregiões situadas no Centro-Oeste do Brasilpt_BR
dc.typeTrabalho de Conclusão de Cursopt_BR
Appears in Collections:Ciências Econômicas - Campus JF - TCC Graduação



This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons